keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

4 x Neiti Etsivä

Koska olen niin pahasti jäljessä, päätin kuroa välimatkaa vähän kiinni. Ei silti, että olisin edelleenkään millään tapaa tavoitteessa, mutta vähän sentään tilanne parani. Luin siis tuossa (lähinnä nyt viikonloppuna) neljä Neiti Etsivää. Kaksi näistä olin lukenut joskus aiemminkin ja toiset kaksi puolestaan luin ensimmäistä kertaa. Ei silti, en totta tosiaan muistanut näistä aiemmin luetuistakaan oikeastaan yhtään mitään (jos ei lasketa mukaan yhtä kohtausta sieltä ja toista täältä). Että periaatteessa ihan kuin sitä olisi lukenut neljä täysin uutta kirjaa.

Nämä kirjathan olivat siis nimeltään (Neiti Etsivä ja) Venetsian kummitus, Nallekarhujen arvoitus, Jäinen perintö ja Kolibrikukkulan aarre. Ensimmäisessä Paula matkustaa Venetsiaan auttamaan isäänsä selvittämään sotkua erään lasitehtaan kanssa. Heiltä kun on työntekijä kadonnut. Matkalla Paula tutustuu ikäiseensä tyttöön, joka on tullut New Yorkista selvittämään kuolleen isänsä jäämistöä. Vaan eipä ehdi Paula pitkään Venetsiassa olla kun jo joku yrittää työntää tämän mereen ja muutenkin paikassa jossa Paula on majoittuneena tuntuu kummittelevan.

Toisessa kirjassa Paula selvittää varastettujen antiikkinallejen tapausta. Poliisi epäilee nallejen omistajaa, mutta Bess, jonka työnantaja omistaja on, ei voi uskoa siihen. Ja seuraavaksi tuntuukin varkaan kohteena olevan Bessin juuri ostama nalle. Paulalla on täysi työ yrittää suojella Bessin nallea samalla kun yrittää saada selville kuka antiikkinallet on oikeasti varastanut.

Kolmannessa kirjassa Paula, Bess ja George matkaavat Paulan vanhan ystävän luo. Ystävä on perinyt sedältään jäähallin ja ison omaisuuden, joka kuitenkin on kadoksissa ja Paula lupaa auttaa sen etsimisessä. Sitten kuitenkin jäähallilla alkaa tapahtua vastoinkäymisiä: jäät sulavat, luistelija myrkytetään ja koko joukko muuta ikävää tapahtuu ja uhkaa koko jäähallin olemassaoloa. Puuttuvan omaisuuden löytäminen on entistä tärkeämpää, jottei Paulan ystävä ajaidu vararikkoon ja joudu myymään jäähallia.

Neljännessä kirjassa Paula matkaa ystävineen Illinoisiin luetteloimaan erään kuolleen vanhan rouvan talon esineitä, jotta talon ja jäämistön voisi myydä. Samalla he osallistuvat läheisille kantrimusiikkifestivaaleille ja tutustuvat Sassyyn, paikalliseen kantrimuusikkoon. Tapahtumat saavat kuitenkin ikävän käänteen kun Sassyn talo palaa maan tasalle ja hänen arvokas viulu varastetaan. Paula lupaa auttaa selvittämään mistä Sassyn perheen vastoinkäymiset voivat johtua.

On suorastaan huvittavaa lukea näitä lapsuuden lempikirjoja (kyllä, tunnustan XD). Ensinnäkin, juoni nyt on hyvin ennalta arvattava. Kirjoissa on aina joku, joka näennäisesti vaikuttaa pahikselta, mutta koska se nyt olisi aivan liian ilmeistä, niin tasan tarkkaan oikea pahis on se joku, joka on enemmän tai vähemmän ystävällinen Paula & kumppaneille. Toiseksi, vaikka tämä on ennalta arvattavissa, niin kirjat ovat niin pahuksen lyhyitä, että ne tuppaavat loppumaan ennen aikojaan ja loppukliimaksi on siinä kohtaa missä normaalisti olettaisin olevan vain jonkin välikliimaksin. Toisin sanoen olen lukenut liikaa aikuisten dekkareita, joten en edes tajua lukevani sitä "Suurta Loppukohtausta" ennen kuin se onkin jo ohi. :P Muistan vain kun nuorena ihan tärisin jännityksestä kuin näitä kirjoja luin ja en malttanut laskea käsistäni vaan luin niitä yömyöhään. Vähän on tunnelmat latistuneet siitä kun nykyään tuon kirjan lukaisee muutamassa tunnissa ja jännityksestä ei ole tietokaan (enempi naureskelen kirjojen kliseille yms. yms.). Ketään ei ikinä edes murhata näissä (tai muutenkaan kukaan kuole, ellei sitten ole kuollut jo ennen tarinan alkua)..

No ei silti. En halua liikaa dissata, koska ymmärrän toki, että kyseessä on nimenomaan nuorten kirjat, mutta kyllä Paula on aikamoinen supertyttö jos minulta kysytään: hän osaa ajaa autoa, lentää lentokonetta, ohjata venettä, on aina lukenut / kuullut / muuten vain tietää ties mistä asioista ja keksii aina keinon päästä pälkähästä ties millä tiirikoinnilla tai muilla vippaskonsteilla.
Olihan näitä nostalgiamielessä ihan kiva lukea, mutta kyllä tuo neljä riitti vähäksi aikaa. Nyt ihan toden teolla aion lukea tuon kolmannen Dresden Filesin kun se on listalla roikkunut jo yli kuukauden..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti